Forum Hydrauliczne

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Forum SMF zostało uruchomione!

Autor Wątek: Pompa hydroforową nie zasysa.  (Przeczytany 189 razy)

bystry_p

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 1
    • Zobacz profil
Pompa hydroforową nie zasysa.
« dnia: Lipiec 02, 2019, 08:52:10 pm »

Witam. Posiadam starą instalację hydroforową zbudowaną z pompy dwustopniowej Apollo KSEY-32KSEYoraz zbiornika 150 litrów. Studnia zbudowana jest z około 10 kręgów. Dwa ostatnie sa pod lustrem wody. Przewód ssący jest średnicy 1" i jest zakończony zaworem zwrotnym zanurzonym w wodzie. Pompa podczas pracy zaczęła na wale przeciekać w takim stopniu że robiła sporawe kałuże a w przeciągu doby na postoju zapowietrzala się. Próba dokrecenia   nakrętki nie powiodła się bo gwint jest przeżarty przez rdzę. Zastanawiałem się nad zakupem podobnej gabarytów  pompy z Grudziądza a konkretnie SKA 4.02 Ale musiałbym przerabiać instalację więc postanowiłem pójść w kierunku cichych pomp modułowych i kupiłem MH 1800 inox na 400V bo taka była instalacja elektryczna. Zamontowana, odpowietrzona ale niestety nie jest w stanie zassać ze studni wodę. Ta woda co jest zalana w rurze ssącej do studni wyciągnie ale już nic więcej. Zauważyłem że jak zaleje od strony ssącej rurę w stronę studni to za godzinę musZę znów zalać więc tak jakby zawór na dnie studni nie był domknięty. Proszę o informację czy przez taki uszkodzony zawór pompa mogła by nie ssać? Czy model pompy który kupiłem jest kiepski i nie nadaje się do mojej instalacji? Jeśli nie to jaka by była odpowiednia i bezproblemowa?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Zapisane

miron11

  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 6
    • Zobacz profil
    • https://strialys.pl/blog/jak-wybrac-najlepszy-krem-na-rozstepy/
Odp: Pompa hydroforową nie zasysa.
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 16, 2019, 11:30:30 am »

Możliwe przyczyny to: obniżenie wody gruntowej w studni i hydrofor nie daje rady ciągnąć. Może jakaś nieszczelność w instalacji. Może filtr się cały zabrudził. Nie mam innych pomysłów jak na razie..
Zapisane